Sivut

torstai 22. huhtikuuta 2010

Pohdintoja: Miksi koulun käytävällä on niin tukalaa kävellä?


Tein oheisen taulukon ilmaisutaidon opetukseen. Suosio oli taattu ja oppilaat olivat täynnä oivaltamisen iloa. Hyödy sinäkin - se on ilmaista ;)

Henkilöllä voi olla korkea tai matala status ja se on aina yhteydessä toiseen henkilöön, eläimeen, esineeseen tai tilaan. Jos statusta ei huomioi, ei näytelmä tai improvisaatiotilanne ”toimi”. Joidenkin mielestä on vaikeampaa esittää korkeaa statusta, joillekin taas matalan statuksen näytteleminen tuottaa vaikeuksia. Kumpiakin kannattaa harjoitella. Tätä taitoa tarvitsee myös tosielämässä.

Status voi vaihdella eri tilanteissa. Sinulla saattaa olla matala status suhteessa isosiskoosi, mutta korkea status suhteessa pikkuveljeesi. Jopa pululla saattaa olla sinua korkeampi status, jos pelkäät sitä. Omassa huoneessasi sinulla on korkea status tilaan nähden, mutta vieraassa paikassa statuksesi on helposti matala niin tilaan kuin siellä oleviin ihmisiinkin nähden.

Tosielämässäkin kaikilla meillä on status – tai itse asiassa monia statuksia. Korkeassa ja matalassa statuksessa kummassakin on hyvät ja huonot puolensa. Korkean statuksen hyvä puoli on itsevarmuus ja huono puoli ylimielisyys. Matalan statuksen hyvä puoli on nöyryys ja toisten huomioiminen sekä kohteliaisuus, mutta huono puoli on epävarmuus. Korkea status on hieno asia, jos siihen sisältyy muiden kunnioittaminen ja ymmärrys siitä, ettei ole muita parempi ihminen. Mutta ikävän usein korkeastauksinen ihminen voi olla oikea p-skianen!

Matala status on puolestaan hieno juttu, jos siihen sisältyy syvä varmuus omasta arvosta ihmisenä – silloin kohteliaisuus ja muiden huomioon ottaminen ovat todellisia ja ihailtavia ominaisuuksia. Mutta valitettavan usein matalastatuksinen ihminen voi olla turhauttavan aloitekyvytön. Jeesus otti ristillä kuollessaan matalimman mahdollisen statuksen. Väkivaltaisesti hänet pakotettiin haavoittuvimpaan mahdolliseen asentoon ja hänet murhattiin. Kyse oli kaverista, joka olisi voinut kaikkivaltiuden turvaaman korken statuksensa puitteissa räjäyttää koko kaupungin tuosta vain. Sen sijaan hän alistui, otti vapaaehtoisesti vastaan muiden tekemien rikkomuksien rangaistuksen.

3 kommenttia:

 1. Moi Satu!
  Tää oli mielenkiintoinen postaus. Jäin miettiin, että voiko olla vähän kumpaakin statusta vai onko jompaakumpaa ja oppinut ehkä kompensoimaan joitakin piirteitä? Mietiskelin vain itseäni verraten tuohon kaavioon, jonka liitit tähän ja olen mielestäni toisissa asioissa matalan statuksen omaava ja toisissa korkean statuksen omaava...
  Siunattua viikonloppua, toivottavasti saat levätä vapaapäivinä :)

  VastaaPoista
 2. Juu, osuit asian ytimeen :) Luulen, että kaikilla ihmsillä on kokemusta sekä varmoista että epävarmoista hetkistä. Tietysti ihmisen persoonallisuus ja elämäntilanne vaikuttavat siihen, kumpaa statusta hän yleensä edustaa. Ja siihen vaikuttaa tosi paljon se toinen osapuoli, jos esim. joku voi olla yleensä ottaen hirmu itsevarma, mutta joutuessaan jonkun tietyn ihmisen "vaikutuspiiriin" hän saattaa kutistua silmissä! Kiva jos tykkäsit :D

  VastaaPoista
 3. Hyvin kiteytetty kyllä! Oivaltamisen ilo on helppo uskoa :)

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on ilo :)