Sivut

perjantai 4. maaliskuuta 2011

Pohdintoja: Persujen taidelinjaus kylmää sydäntä...

LINKKI: PERUSSUOMALAISTEN OHJELMAJOHTAJAN KANTA TAITEESEEN


Kyllä meinas ihan päätä huimata kun luin ylläolevan artikkelin päivän Hesarista. Perussuomalaiset ovat ilmesesti ratkaisseet taiteen filosofian tuhansia vuosia vanhan ongelman taiteen olemuksesta. Ja ihme ja kumma, täysin mitään aiheesta tietämättä! Tästä heijastuu niin voimakkaasti sellainen junttimainen käsitys, jonka mukaan itse tiedetään kaikesta kaikki, vaikka mistään ei ole otettu selvää.

Persujen mielestä puolueiden ja hallinnon pitäisi entistä enemmän puuttua taiteen rahoittamiseen taiteen "hyväksyttävyyden" perusteella. Taiteen hyvyys määräytyy sen pohjalta, kuinka hyveellistä ja totuudenmukaista se on. Nyt on pakko kysyä, että kuka sen totuudellisen ja hyveellisen sitten määrittelee? Ilmeisesti perussuomalaiset. Mutta entä jos he ovat väärässä? Yleensä taiteilijat menevät etulinjassa, kun kyseessä on vääryyksiin puuttuminen ja yhteiskunnalliset epäkohdat. Persut haluavat määrätä, mitkä nämä epäkohdat ovat, joihin taiteilija saa puuttua. Aika kätevää! Tää on sellaista natsi-Saksan ja Neuvostoliiton propagandahommaa, eli vain tietyt, ylhäältä sanellut, teemat ovat taiteessa sallittuja, loput "ongelmatapaukset" karkotetaan tai vähintään vaietaan kuoliaaksi. Sotii kyllä täysin taiteen olemusta vastaan. Sydäntä ihan kylmää :D

Persujen ohjelmajohtaja toivoo, että suomalainen taide palaisi sisällöltään 100 vuoden taakse. ELÄKÖÖN! Nythän Suomi on vasta 20 vuotta muuta maailmaa jäljessä, mennään vaan kernaasti vielä lisää takapakkia! Öljyvärit esiin, nyt mennään maalaamaan teeriä! Metsään! Realistisesti! Myös järvimaisema täytyy sisältyä kuvaan, paitsi jos maalaa mäntykangasta.

Entä sanan- ja ilmaisunvapaus? Eivätkö ne muka ole suomaiselle identiteetille tärkeitä? Persut kyllä pistävät nämä käsitteet kunnolla makkaraksi. Sehän on suomalaisten kansallisruoka, kun taas esim. kebab on ulkomaalaisten juonia. Sitä vastaan saa taidettakin tehdä.

7 kommenttia:

 1. You go girl! Voi että otti otsalohkosta poliitikon pohdinnat...tai sen puutteet. Kommentit oli kyllä just sitä luokkaa, että en todella tiedä mistä puhun :) Haastattelun luettuani tuli lähinnä sellainen olo, että kaveri teki itsestään hieman typerän.
  Mutta tykkään Satu sun kivakasta otteesta ja tulisuudesta! Rakastan ihmisiä, jotka on intohimoisia siitä, mitä pitävät tärkeänä. Ihan itsekin sytyin aiheelle vaikken ole edes mikään taiteilija :)
  Siu ♥

  VastaaPoista
 2. Eiköhän persujen tuollaiset puheet avaa ihmisten silmiä?!
  Toisaalta pelottavaa, mitä ne vielä keksii.

  VastaaPoista
 3. Itse ymmärrän oikein hyvin nykytaiteen arvostelun, katsellessani jotain Heli Rekulan valokuvataidetta, jossa alaston nainen työntää jotain letkua sukuelimiinsä tai Teemu Mäen kissantappotaidetta ihmettelen miksi tällaiselle syydetään rahaa. Turun kulttuuripääkaupunkivuoden ensimmäinen näyttelykin oli jotain Tom of Finlandia. Taiteen pitäisi olla irti kaikista poliittisista konteksteista, mutta käytännössä se ei ole, taidepiirit ovat sisäänlämpiäviä ja tietyn vasemmistolaislähtöisen ideologian vallitsemia (tiedän sen), joko olet samanmielinen ja kuulut joukkoon, jos teet toisentyyppistä taidetta et ole. Myös Berndt Arell, Janne Gallen-Kallela-Sirén ja Osmo Rauhala ovat esittäneet samaa kritiikkiä.

  Siksi sille toiseudellekin, vaikka sille totuuteen ja kauneuteen pyrkimiselle luulisi löytyvän sijaa, siksi ihan hyvin ymmärrän nykytaiteen arvostelun ja siksi myös uskoni taiteen vapauteen nykysuomessa on jokseenkin häilyvää. Jos kuuluu siihen joukkoon joka etsii vaikkapa totuudellisuutta ja kauneutta tai tekee kristillistä taidetta on heti marginaalikamaa, joka nauretaan ulos ja jolle apurahoja ei heru.

  Onhan Perussuomalaisten mielipide toki töksähtävä, mutta toki heillakin toki oikeus mielipiteeseensä. Eivät he kuitenkaan yksin ole/tule olemaan päättämässä mistään, kuten demokratiassa mikään puolue ei ole ja siksi heidän näkemyksilleen annetaan vähän liikaa painoarvoa.

  VastaaPoista
 4. Tässä vielä Janne Gallen-Kallelan analyysiä:

  http://zh-cn.facebook.com/note.php?note_id=294718739208&comments&ref=mf

  "Siellä missä kuvataide alistetaan samanmielisyyden pakkopaitaan, luovuus näivettyy. Näin käy kun pieni piiri saa vallan päättää kuvataiteen olennaisista reunaehdoista: sen rahoituksesta, hankinnasta, levityksestä, esilläpidosta, medianäkyvyydestä, kriittisestä arvostuksesta, ja poliittisesta ja taloudellisesta arvosta."

  Kyllä minusta Perussuomalainenkin voi olla kykenevä näkemään, että jokin maamme taidekentässä mättää, vaikka ratkaisut eivät olisi sen parempia (kuten eivät olekaan).

  Teemu Mäkikin on saanut valtiolta 79 apurahaa, kun samaan aikaan joku Osmo Rauhala on saanut 4 apurahaa.

  Jossain NewYorkissa taide on elävää, kuitenkaan mikään valtio ei ole siellä tukemassa taidetta, vaan taide saa rahoituksensa yksityisiltä ja säätiöiltä. Ehkä Suomessakin pitäisi mennä siihen, että rahoitus olisi enemmän yksityisten säätiöiden ja lahjoittajien varassa, näin ei syntyisi taiteeseen mitään ideologisia ja poliittisia vääristymiä vaan taide saisi olla todella elävää ja luovaa ja mennä eteenpäin.

  Tässä myös ihan hyvä blogikirjoitus aiheesta:

  http://lr.domnik.net/2011/02/taide-valtio/

  VastaaPoista
 5. Tykkään kun joku on valmiiksi pureskellut tällästä aihetta. Olin niin samaa mieltä Satun kans. Sit luin mirjan kommentit ja olin taas niin samaa mieltä. Hyviä perusteltuja juttuja kummatkin,kiitti tytöt. Onneks en oo minkää sortin päättäjä ja saan vaan seurata sivusta. Toivottavasti oikeus ja kohtuus silti voittaa. Tuskin noi p-suomalaisten mielipiteet nyt on ku shokeeraamista näin aluksi,mutta mirjan kommentin jälkeen tuli olo että oishan se hianoo jos jotain muutosta tulis,ei oo oikeudenmukaista nykymenokaan.

  VastaaPoista
 6. Mitä muutosta p-suomalaisilta odotetaan? Jotain vain tarttis muuttuu mutta mitä?
  Medialla on enemmän valtaa kuin poliitikoilla. Se muodostaa yleisen mielipiteen, jota kansa suin päin noudattaa. Kaikkien pitäis olla samanlaisia.

  VastaaPoista
 7. KOMMENTTIVYÖRY, JEE!!! Asia selvästi herättää tunteita...

  Johanna: Toivottavasti tämä pauhaaminen ei ole ihan turhaa :D Olisi niitä tärkeämpiäkin asioita tietysti! Mutta kun tämä koira nyt älähtää, kun persut viskoo niitä keppejään. Kiitos rohkaisusta!

  Mirja: Asiaa! Täyttä asiaa! Allekirjoitan oikeastaan kaiken mitä kirjoitit, ja mielestäni näkökulmamme valottavat mukavasti asian eri puolia. Itse keskityin lähinnä puuttumaan persujen perustelujen heikkouteen. Suututtaa se tapa, jolla esm. modernismia ja postmodernia haukutaan, kun selvästi tekstistä käy ilmi että puhuja ei tiedä mitä termit edes tarkoittavat. Tuntematon sotilaskin on modernistinen teos, sattumoisin. Eli lähinnä nämä olivat minua hikeennyttäneet asiat. Nykytaiteestakin minulla olisi paljon purnattavaa :D! Ei vain yhteen tekstiin jaksa oksentaa kaikkea, eihän sellaista sepustusta lukisi elävä erkkikään.

  Taina: pyritään me eduskuntaan!

  kirsti: mediapa media. Hyvässä ja pahassa. Muutos on aina haaste, mutta myös mahdollisuus. Pitääpä tehdä Sanan mukaan, ja rukoilla viisautta päättäjille.

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on ilo :)