Sivut

lauantai 16. heinäkuuta 2011

Askartelua lastenleirillä

Olin lastenleirillä askartelu-/taidetätinä viikko takaperin. Tässä ideoita varastettavaksi ja lasten töitä ihailtavaksi ;)

Perhoset tykkäsivät värikylläisestä askartelukatoksesta.Akryylivärit on parasta näihin hommiin: peittävät kaiken, myös kiven pinnan, ovat turvallisia ja laadukkaita (itse käytän taidemaalauksessa). Päälle kympillä per iso purkki kannattaa ostaa ainakin kahdeksaa sävyä. Värejä jää hyvin yli esim. myöhempää kerhotoimintaa varten.


Testasin mugeloiden värisilmää leirin turnajaisissa. Jokaisessa mallisävyssä (oikealla) käytin kolmea eri väriä. Aikas hienosti lapset 6 - 12 vee osasivat jäljitellä niitä. Tosin täydellisiä yhdistelmiä tuli vain 3kpl.


Paletit olivat hienoja. Askartelijoita oli aina kerrallaan niin iso läjä, että yhtä palettia käytti kerrallaan jopa neljä muksua. Sopu antoi hyvin sijaa, eikä väriä mennyt hukkaan.Pahvista leikattuja hahmoja maalattiin myös akryyliväreillä ja koristeltiin paljeteilla ja napeilla.Neulahuovutus oli supersuosittua, piti tehdä kirjallinen jonotuslista - vain neljä lasta kerrallaan mahtui tähän hommaan. Neuloja ei katkeillut kuin muutama! Piti vain muistaa jokaiselle lapselle kertoa erikseen, että neulalla ei saa "kaivaa" tai vääntää yhtään, vaan tehdä suoria pistoja.


Ja kiviä siis maalattiin myös mainituilla akryyliväreillä. Joihinkin kiviin on liimattu sieviä kuvia decoupage-lakalla.


Pikkuruinen leirikoru valmistumassa.

Myös kokenut askartelutäti voi sössiä. Näin kävi hamahelmityölle...joka onneksi oli toisen ohjaajan eikä lapsen tekemä! Nöyrtyi sekin heponen...

5 kommenttia:

 1. No sulla aina kyllä riittää ideoita! Maailman mahtavin idea oli se pikkuraamattu jostain katalogista, ihmettelen vieläkin! :)

  VastaaPoista
 2. No voe, se pikkukirja-idea oli pöllitty jostain internetin ihmeellisestä mualimasta :) Mutta kiitos kuitenni!

  VastaaPoista
 3. Hei!
  Löysin tieni tänne sinun loistaville ideasivuillesi.
  Olisin kiinnostunut muutamista ideoistasi,olisin kiitollinen, jos voisit valottaa niitä hieman lisää. Minkälainen tuo pikkuraamattu? Entä oliko sinulla tuossa paljettiaskartelussa valmiit mallit vai kuinka?

  Entä minkälaisia olivat ne raamttuhetket, joita pidit?
  Olis tosi kiva, jos ehtisit kommentoida?

  VastaaPoista
 4. Moi, mm4rii, ja kiitos mielenkiinnosta :)

  Pikkuraamattu on noin 3 x 5cm kokoinen. Idea on siinä, että ne tehdään postimyyntiluettelosta. Luettelon selkämyksestä katsottuna noin 3 cm päästä leikataan kuvasto pikittäissuunnassa katki. Näin saadaan pitkä kappale, josta pätkitään "pikkukirjoja". Kuvaston leveä selkämys on koko idean kantava voima. Sitten ei tartte muuta kuin nahkapaloja ja liimaa kirjojen päällystämiseen ja ehkä kultatussi, jolla voi vaikka piirtää ristin kanteen. Itse myös tarkistin nämä vihkoset ennen lapsille antamista, ettei leikatulle alueelle ollut sattunut jäämään mitään kyseenalaisten tuotteiden kuvia.

  Paljettiaskartelun mallit piirsin itse lujalle pahville ja leikkasin ne irti. Lasten oli helppo piirtää mallipahvin ääriviivoja myöten oma figuurinsa. Käytännössä huomasin, että moni lapsi turhautui joutuessaan itse leikkaamaan omaa figuuriaan irti pahvista, mutta toisaalta pelkkä kartonki olisi käpristynyt maalatessa. Ja kylllä se leikkaaminen sujui, kun tarvittaessa auttoi vaikeimmissa kohdissa. Sitä ei itse muistakaan, miten ne näppivoimat ei lapsena olleet tällä tasolla :D

  Iloa askarteluun! Ja lisää saa kysyä!

  VastaaPoista
 5. Ainiin, ne raamikset. Meidän srk:n leireillä on ollut aina isoille ja pienille lapsille erikseen (mutta yhtäaikaisesti) ihan niille varatut ajat, noin 30-45 min. Ikäryhmän mukaan on menty ja jotkut esim askarteluttavat teemaan sopivasti. Itse olen lähinnä Kylli-täti meiningillä opettanut, eli piirtänyt ja kirjoittanut kalvoille. Laset ovat niin suloisia, moni tekee muistiinpanojakin ja kopioi esim piirroksiani :)

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on ilo :)