Sivut

perjantai 6. huhtikuuta 2012

Pulteri ja pitkäperjantai

Pohtimisen arvoista pitkäperjantaita kaikille blogin lukijoille. Tykkään teistä.

Lapsuudenkotini ei ollut uskovainen. Muistan, kun pitkäperjantaina 5 - 6-vuotiaana käppäilin kotimme keittiössä. Yhtä-äkkiä äiti totesi: - Nyt on pitkäperjantai, surun päivä. Tänään ei oikeastaan saisi nauraa. On musta päivä.

Ihmettelin, mutta lapsi kun olin, ajattelin että no olkoon sitten vain. Oli hassua, että päivä oli muka musta, vaikka aurinko paistoi keväisesti sisään. Myös hieman jännitti, osaisinko olla nauramatta. Saisinko hymyillä edes?

Nyt kun olen aikuinen ja itse pohtinut olemista ja elämistä, en voi yhtyä äiti-vainaani mielipiteeseen. Tuolloin hän oli samoja ikiä kuin minä nyt. Jeesus kuoli ristillä, mitä ennen häntä kidutettiin ja häpäistiin. Onhan se karskia ajatella, mikä meno siellä on ollut. Mutta että surun päivä?
Ja tässä otsikossa lupaamani Pulteri-sarjakuva:


- Inhoan sanaa "hyvä perjantai" (suom. pitkäperjantai).
- Miksi?
- Herrani ripustettiin puuhun sinä päivänä.
- Entä jos sinä päivänä puuhun olisikin pitänyt ripustaa sinut, ja hän olisi vapaaehtoisesti ottanut paikkasi. Miltä sinusta olisi tuntunut?
- Hyvältä.
- Hyvää päivänjatkoa.Kristus kuoli, että minä saisin elää. Häntä rankaistiin minun pahuuteni vuoksi. Minun ei tarvitse mennä ristille kitumaan, koska Jumala itse teki sen jo... hän pelasti minut oman henkensä hinnalla. Minun herrani ja kuninkaani kruunu oli sinä päivänä muuta kuin kultaa ja kunniaa. Se oli lihaa repivää piikkipensasta ja vapaaehtoista häpeää muiden tekemien rikkeiden takia.


7 kommenttia:

 1. Miksi ihmisen pitäisi kärsiä tämä elämä ja mahdollinen helvetti sen takia, että 2 ihmisistä on hänet saattanut tähän maailmaan?

  VastaaPoista
 2. Hyvä kysymys, varsinkin kun sinne taivaaseen voisi mennä ihan vaan uskomalla Jeesukseen.

  VastaaPoista
 3. Sitten on tämä Evankelioimisen ongelma. Kaikkivaltias, oikeudenmukainen Jumala on hyvin kyseenalainen. Jos et kuule Evankeliumia, niin omatuntosi tuomitsee sinut. ja käsittääkseni se tuomitsee automaattisesti kadotukseen?

  VastaaPoista
 4. Ihminen on Jumalan kuva ja ihminen on sekä hyvä että paha.
  Ja koska Jumala on luonut KAIKEN, niin näin ollen myös saatanan ja pahan.

  Jumalassa on siis täytynyt olla pahuuden siemen.

  VastaaPoista
 5. Oli ilo löytää blogiisi uutena :)

  VastaaPoista
 6. Mut toisaalta pääsiäinen on iloinen juuri siksi, että pitkäperjantai oli surullinen. Jos lähtee ikään kuin mielikuvamatkalle 2000 vuoden taa, niin silloin tämä päivä oli surullinen. Se, että Jeesusta kidutettiin ja tapettiin, oli surullista, vaikka me siitä hyödyttiinkin. Mutta se, että koko päivä on vielä vuosituhannet jälkeenpäinkin niin iloton, on ehkä liioittelua. Meillä kotona oli kans kovin tylsä päivä, ei puhettakaan että olisi päässyt kaverin synttäreille.

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on ilo :)