Sivut

perjantai 19. lokakuuta 2012

Pohdintoja: Oikealle vai vasemmalle?Enpä tiedä, ketä äänestäisin. Monta hyvää ehdokasta on. Kristittynä kannatan sitä, että mieluummin ne maksavat hitusen enemmän veroja, ketkä voivat, että vähäosaiset saisivat tarvitsemansa huolenpidon. Eikä haittaisi, vaikka itsekin joutuisin availemaan kukkaroni nyörejä vähän nykyistä enemmän. Mutta kuka olisi niin viisas, että osaisi kohdentaa veroina maksamani roposet oikeudenmukaisesti? 

Uusimmassa Ristin Voitto-lehdessä (42/2012) oli etusivulla haastattelu Juha Ahviosta, kristitystä miehestä, johon suhtaudutaan aika ristiriitaisesti muiden uskovien keskuudessa. Enkä ihmettele. Hänen mukaansa Suomen tulisi ottaa mallia oikeistokonservatiivisesta, markkinajohtoisesta mallista Jenkkilän tyyliin. Hurja ajatus kristityltä! 

Jenkkilässä tunnetusti on slummeja, ja esimerkiksi yhden lapsen päivähoitomaksuihin kuluu puolet sairaanhoitajan palkasta. Lääkäriin on turha haaveilla pääsevänsä, jos ei pulita satoja euroja kuussa vakuutuksia. Miksi meidän pitäisi tehdä niinkuin amerikkalaiset? Siellä nimenomaan kristillisiä näkökantoja edustavat poliittikot katsovat karsaasti Pohjoismaiden "vasemmistolaista/kommunistista" meininkiä, jossa yhteiskunta huolehtii verovaroin vähäosaisista. [(Voi että, kun olisin ottanut aikoinaan linkin tästä väitteestä talteen. Nyt teidän on vain luotettava siihen, että en johda teitä tietoisesti harhaan.)] Ja niinpä Amerikassa köyhät köyhtyvät, rikkaat rikastuvat. Amerikkalaista unelmaa?

Kuva: PikkuSillpu

Toisaalta Ahvion argumenteille ei jäänyt lehdessä paljoa tilaa toimituksellisista syistä. Olisi kiinnostavaa kuulla tarkeampia perusteluja sille, miksi meidän kristittyinä pitäisi lähteä Jenkkilän meininkiiin mukaan. 

Yksi Ahvion pointeista oli, että nyt ihmiset jättävät lähimpänsä  valtion niskoille, eivätkä halua itse kantaa vastuuta apua tarvitsevista omaisistaan. Valtiosta on tullut suomalaisille jumala, jolta odotetaan kaikkien tarpeiden täyttämistä. Puhutaan vain oikeuksista, eikä kukaan halua luopua jo saavuttamistaan eduista. Itselleni tuli mieleen entisen narkomaanin toteamus: suomalaiset eivät tarvitsee jumalaa, koska meillä on sossu. Tärkeä on myös kolikon kääntöpuoli: koko systeemi pyörii nyt pitkälti velkarahalla. Taloudellisesti homma ei ole kestävä, vaan valtion velka jaa lastemme maksettavaksi.

Ahvio myös sanoo, että markkinavetoinen yhteiskunta tarvitsisi toimiakseen vahvat yhteisölliset rakenteet ja kristillis- eettiset sitoumukset. Köyhistä pitäisi hänenkin mukaansa huolehtia. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaisi, jäi minulle avoimeksi.


Lisäksi aloin pohtia Ahvion kantaa yhteisöllisyyden näkökulmasta. Minusta on jo pitkään tuntunut siltä, että me suomalaiset olemme eristäytyneet omiksi saarekkeiksimme jopa omiin perheenjäseniimme nähden. Itse en ole sen parempi! Jos joku suomalainen vielä nykyään ottaa isoäidin nurkkiinsa vanhenemaan, niin sitä pidetään poikkeuksellisena. Itse nostan hattua korkealle. Pystyisinkö minä siihen? Jos valtio ei enää kustantaisikaan vanhuksille hoitoa samaan tapaan kuin nykyisin, paranisiko yhteisöllisyys? Tulisimmeko lähemmäs toisiamme ja Jumalaa? Ahvion utopiassa juuri tämä olisi lopputulos.


Kuva: pikkuSilppu

Mitä pitäisi tapahtua, että me alkaisimme pitää toisistamme huolta? Ja jos oppisimmekin, kuinka pitkään siihen kuluisi aikaa - kuinka monta väliinputoajaa sille aikavälille mahtuisikaan?

Ja edelleen mietin, ketä äänestäisin. Enää en voi 200% varmuudella äänestää kumpaakan  niistä puolueista, joita kohtaan yleensä tunnen sympatioita.


Herra antakoon viisautta niin äänestäjille kuin päättäjillekin.

P.S. Kuvat Kuopion kaupunginmuseosta

7 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat.♥

  Olen paljon pohtinut tuota, vanhemman luokseen ottamista.
  Äitini ja isäni asuvat omillaan, mutta äitini kunto alkaa olla todella huono...muisti pätkii pelottavasti. Isäkään ei ole kunnossa.
  Haluaisin ottaa vanhemmat luokseni, mutta ei siitä mitään tule. Rehellisesti sanottuna, en jaksaisi heitä hoitaa hyvin.

  Toivon vain, että heidän toiveensa toteutuu, eikä kumpikaan joudu vuodepotilaana sairaalassa kauan makamaan.
  Elän tällä hetkellä todella henkisesti raskasta aikaa. Tiedän kyllä, että kukaan ei saa suurempaa kuormaa, mitä jaksaa kantaa.

  VastaaPoista
 2. Olen kuunnellut Ahvion ajatuksia TV7:stä. Mielestäni hänellä on teräviä ajatuksia ja huomioita.Hän on ottanut selvää mm. Suomen eri puolueiden perusperiaatteista. Niistä löytyykin yllättäviä asioita. Yllättävästi jotkut kannattavat yksilöiden ohjaamista laeilla. Kaikkien tulisi siis toimia puolueen näkemällä tavalla.Näin ei ole yksilön valinnan vapautta. Esimerkiksi kiltiksi mielletty Vihreät, heillä onkin piinterävä kärki moniin asioihin, perheisiin, kristinuskoon ym. Se avasi silmiäni. Jotenkin suhtaudun vakavasti Ahvion ajatuksiin. Tietenkään ei pidä purematta niellä. Hän on kuitenkin uskaltanut ja osannut paljastaa sudet lammasten vaatt...jne.

  VastaaPoista
 3. Vielä kirjoitan tänne,kun juuri uutisista kuulimme,kuinka suomalaisen lipun alla kulkeva laiva on pyrkinyt Gazaan.
  Nyt laivassa olevat nauttivat huomiosta,kun sotilaat ovat käännyttäneet heidät pois,kuten Israel jo ennakkoon tiedotti Suomelle.
  Mitkä Suomen puolueet ovat Israelin vastaisella kannalla?! On hyvä saada tietää se ennen vaaleja!

  VastaaPoista
 4. Irmastiina: Hankala paikka, totta tosiaan. Entä palvelutalo, jossa molemmat voisivat asua yhdessä? Siellä voisi kyläillä oman jaksamisensa mukaan ja luottaa hoidon ammattilaisille? Käytönnön tasolla ei kyllä ole aavistustakaan, onko tällaista kuinka mahdotonta järjestää...voimia! Jumala onneksi osaa auttaa tavalla jos toisellakin, yllättävilläkin tavoilla...

  Kirsti: Sitäpä tosiaan tässä hämmästelen, että vaikka Ahvion kommentit käyvätkin ensi kuulemalta luonnolle, niin kuitenkin niissä on hirmu hyviä pointtejä, joilta ei voi ummistaa silmiään. Pitääpä kaivaa TV7:n arkistosta, jos sieltä löytyisi mainitsemasi ohjelma. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 5. Kunpa ehtisit kaivaa TV7 arkistoa, sillä vastaavaa tietoa en minä ainakaan ole löytänyt mistään kirjoituksista.
  Ahvio analysoi presidentinvaalien tulosta, silloin hänen puheensa oli nauhoitettu ja se tuli Leo Meller ja ystävät-nimisessä ohjelmassa. Ahvion puhe tuli kahdessa puolen tunnin mittaisissa osissa.

  VastaaPoista
 6. Olin joskus Keski-Aasiassa aktiossa kansainvälisessä tiimissä. Siellä tuli puhetta eri koulujärjestelmistä, ja me sitten suomalaisina kerroimme, että meillä on ilmainen koulutus. Eräs amerikkalainen tiimikaveri nauroi, että ei se ole ilmainen, sillä joku sen kuitenkin maksaa. Hän oli sitä mieltä (muistaakseni), että se on suorastaan väärin maksaa työttömyys- ja muita etuja. Jokainen huolehtikoon itsestään. En ollut itse paikalla kuulemasssa, miten hän sitä perusteli, mulle referoitiin se keskustelu. :) (Kaikki tiimin amerikkalaiset eivät ollet samalla kannalla tässä asiassa.) Mutta toi on mielenkiintoinen kysymys, kenen vastuulla on huolehtia lähimmäisistä ja miten nämä kysymykset vaikuttavat siihen, ketä äänestän.

  VastaaPoista
 7. Leena, tuo on kyllä aika jännä juttu. Mielenkiintoinen anekdootti! Mitenköhän amerikkalaista on ajatella, että Jumala auttaa niitä, jotka auttavat itseään? Varmaan rikasta amerikkalaista ihan periaatteessa nyppii, jos joku köyhistä oloista lähtöisin oleva pääsisi samaan koulutukseen ja siten kilpailemaan samoista työapajista.

  Löysin muuten linkit Kirstin mainitsemiin ohjelmiin, joissa Ahvio retuuttaa muutamaa puoluetta:

  http://www.tv7.fi/vod/player/?program=21497

  http://www.tv7.fi/vod/player/?program=21498

  Ja bonuksena Ahviolta rysäytys liberaaliteologian suhteen:

  http://www.tv7.fi/vod/player/?program=25441

  Olivat hirveän mielenkiintoisia, suosittelen!

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on ilo :)