Sivut

lauantai 15. joulukuuta 2012

Pohdintoja: vääristynyt jumalakuva 4/5

Jatkan vihdoinkin jo aiemmin aloittamaani pohdintaketjua. Nämä ovat nyt "niitä pitkiä ja rasittavia" tekstejä, joiden aikana aivot kannattaa laittaa takaisin päähän, jos ne vielä ovat narikassa.

Olen jo aiemmin kirjoittanut tästä aiheesta blogissani (linkit):
1/5 "Hylkäävä Jumala"
2/5 "Suorituksia mittaava Jumala"
3/5 "Kauas vetäytyvä Jumala"VÄÄRISTYNYT JUMALAKUVA 4/5:  "SYYLLISTÄVÄ JUMALA"


Jos mielikuvani Jumalasta on syyllistävä, niin näen hänet syyttävänä kyylänä, joka kyttää ja vakoilee jokaista liikettäni, ajatukseni ripettä ja salaisintakin motiiviani jopa silloin, kun onnistun ulkoisesti tekemään jotakin hyvää. 

Tällainen Jumala vaatii minulta mahdottomia suorituksia. Mahdottomista vaatimuksista suoriutuminen ei sitten tietenkään onnistu ja ajattelen, että en  voi koskaan muuttua sellaiseksi kuin pitäisi, ja mikä kaikista tyypillisintä ainakin itselleni: "Hyviä asioita ei ole tarkoitettu tapahtuvaksi minulle". Hienoista asioista koen syyllisyyttä ja häpeää, koska en mitenkään pysty ajattelemaan olevani niiden arvoinen.

Sairaasta syyllisyydestä kärsivä ihmispolo on kuin kuolemaantuomittu vanki, jolle tarjotaan vapautusta, mutta joka ei ymmärrä ottaa sitä vastaan. Se on liian hyvää ollakseen totta. Vanki jää mieluummin tuttuun ja turvalliseen selliinsä riutumaan, koska ei luota parempaan vaihtoehtoon. Hän jatkaa hokemistaan sille, joka yrittää vapauttaa hänet: "En voi koskaan kelvata sinulle, koska en pysty täyttämään vaatimuksiasi. Epäonnistun koko ajan, eikä sinulla ole minulle mitään hyvää sanottavaa. Ei minussa ole todellakaan mitään hyvää, en ansaitse armoasi! En voi koskaan muuttua hyväksi ihmiseksi. Parempi kaikkien kannalta, jos pysyn kaukana sinusta."

Uskova ihminen, jonka jumalakuva on tällä tavalla kieroonkasvanut, käsittää kyllä järjellään Jumalan antavan synnit anteeksi, kun anteeksi vain pyytää. Mutta hän ei kykene elämään tätä faktaa todeksi tunteidensa ja kokemuksensa tasolla. Hän käyttäytyy kaikesta tiedostaan huolimatta samalla tavoin kuin jos olisi armon ulkopuolella.


Syyllistävän jumalakuvansa kanssa kituuttava sieluparka TEKEE sen sijasta, että hän OLISI. Krooninen syyllisyydentunne ajaa häntä uupumukseen asti tekemään sitä ja tätä ja tuota kaunista hyvää ja kiitettävää. Ilman tällaista pakko-oireista suorittamista hän tuntee putoavansa tyhjiöön, eikä hän voi löytää sisäistä rauhaa edes levon hetkellä. Sekin hetki olisi muka käytettävä tehokkaasti. "Isoveli" muka pilven reunalla valvoo ja miettii, viivaako nimen yli pelastettujen listasta, ellei liha kohta ala liikkua ja vähän vikkelään hyvien tekojen pariin!

Itsensä jatkuvasti syylliseksi kokevan ihmisen taustalla vaikuttaa todella syvä häpeän tunne. Monesti tämä häpeä on erittäin taitavasti naamioitunut. Ihminen ei huomaa sen olemassaoloa, kärsii vain sen oireista. Häpeä  kohdistuu siihen, mitä ihminen kokee OLEVANSA. Ei siihen, mitä hän on tehnyt tai jättänyt tekemättä! Yleensä tällainen ihminen ei mitään kovin pahaa rikettä ole tehnytkään. Usein tilanne onkin sellainen, että hänelle itselleen on tehty jotakin, jonka seurauksena hän on alkanut hävetä itseään. Esimerkiksi henkisesti sairas äiti tai isä on voinut lyödä lapsiinsa lähtemättömän häpeän leiman omasta olemassaolostaan.

Raskaat kokemukset aiheuttavat ihmisessä oikeutettua vihaa ja koskemattomuuden menetyksestä johtuvaa surua ja pelkoa. Koska hän ei ole voinut käytännössä käsitellä näitä tunteita avoimesti, hän on eristynyt ja kääntänyt vihan itseään kohti. Tällainen tilanne syntyy, kun tunteiden osoittaminen on esim. lapsena ollut kiellettyä, lasta on nujerrettu kotona tms. Sairas kasvattaja on itse toiminut väärin, mutta aikuiselle lojaali lapsi syyttää mieluummin itseään kuin omaa vanhempaansa. Viha on, mutta sen kohteeksi tulen minä itse. Kuinka kehtaankaan olla edes olemassa.

Raamatussa (2.Moos.20:5-6) kerrotaan, kuinka isien pahat teot näkyvät kolmanteen ja neljänteen sukupolveen saakka: itseään syyllistävä aikuinen kantaa usein vahempiensa pahoja tekoja. Vanhempien pahat teot, toiselta nimeltään synnit, ovat sabotoineet lapsen kasvuprosessin. Yleensä häpeä ja syyllisyys ovat tunteita, joita on helppo heijastaa muihin ihmisiin. Varsinkin omiin lapsiin. Vanhemmat voivat sortua siihen täysin tiedostamattaan, jopa hyvää tarkoittaen!

Syyllinen ihminen ei monestikaan kykene sanomaan "ei" silloinkaan, kun pitäisi. Ei edes silloin, kun hän meinaa joutua muiden hyväksikäyttämäksi. Jos tämän "ei"-sanan joskus saa suurin ponnistuksin kakaistua, siitä seuraa luonnollisesti järkälemäisen paha olo ja syyllisyys iskee kuin taivaallinen kovanaama-paistinpannu suoraan otsaan.

Kaikesta huolimatta. Syyllistetty kaipaa tulla kuulluksi. Vierelläkulkijat, jotka eivät jaksa sairasta syyllisyyttä potevan ihmisen turhauttavaa tunne-elämää, saattavat kyllästyneenä todeta: "Usko nyt vaan syntisi anteeksi!". Mikäpä siinä, helposti sanottu. Tämän ohjeen noudattaminen on kuitenkin mahdotonta jopa tervettäkin syyllisyyttä kokevalle tallaajalle. 

Kukaan ei kykene uskomaan syntejään anteeksi. Onneksi  sillä ei olekaan tekemistä jumallallisen anteeksiantamisen kanssa. Ei kukaan syntejään anteeksi saa mantroja hokemalla. Vain ja ainoastaan Jeesus voi antaa synnit anteeksi. Syyllisyys ei lähde yrittämällä, vaan Jeesuksen veren ansiosta: olen tehnyt rikkeitä, joiden rangaistuksena on kuolema. Jeesus kuoli jo vasiten niiden puolesta, joten...

Sisimmässä oleva yliherkkä syyllisyydentunto ei valitettavasti korjaannu edes uskoontulon yhteydessä. Vaikka itse Jumala on antanut minulle kaiken anteeksi (huh!), niin haavoittunut psyyke ei kykene omistamaan anteeksiantoa todeksi.

Terapeutti Seppo Jokinen on sanonut, että ihminen, joka on lapsuudessaan kokenut arvon menetyksen, kokee uskoon tullessaan armon menetyksen. Hän saattaa kokea, että ei ole Jumalallekaan arvollinen.

Armo on kuitenkin myös muuta kuin syntien anteeksisaaminen. Armo sisältää mahdollisuuden parantua rikkinäisyydestä - ainakin jossakin määrin jo tämän elämän aikana. Valmista tulee vasta taivaassa. Armo nimittäin sisältää mahdollisuuden vapautua vihasta, niin muihin kuin itseenkin kohdistuvasta. Se antaa mahdollisuuden antaa anteeksi. Tämä johtuu siitä, että Jumala asettui Jeesuksessa syntisen ihmisen sisällä reuhtovan vihan kohteeksi ristillä. Jeesuksen ylösnousemus osoittaa synnin ja kuoleman voittamisen lisäksi muutakin: Jumala on kestänyt meidän vihamme niin, että ei kostanut ihmiskunnalle kokemaansa väärää syytöstä. Siksi, että hän rakastaa meitä. Tästä aiheesta verevä teksti TÄÄLLÄ (linkki).

Tuntuipa uskovaisesta miltä hyvänsä, totuus on että Kristuksessa hän saa elää ylösnousemuselämää jo nyt, vaikkakin turmeltuneessa ruumiissaan ja vahingoittuneessa sielunelämässään. Silti.


Lähde: Tapio Kyyhkynen "Ahdistava armo". Mukana omia mietteenpuolikkaita mausteena.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo :)