Sivut

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Virvon varvon


Virpominen on nostalgista. Lapsena se oli hyssyteltävää, oli kuulemma noloa käydän "ruinaamassa" lahjuksia naapurustulta. Onneksi sentään sain käydä virpomareissulla mammalassa ja mummolassa. Oli perinne osittain pakanallinen tai ei, mielestäni on ihanaa laskeutua pääsiäisen aikaan ja paaston loppumiseen (mikäli nyt joku sattuu paastoamaan) iloisen askartelun merkeissä.

Palmusunnuntaita vietetään ainakin teoriassa Jeesuksen Jerusalemiin ratsastamisen muistoksi. Ihmiset kirkuivat Hoosiannaa olettamalleen kuninkaalle ja viskoivat tielle palmunlehviä ja vaatteita. Viikkoa myöhemmin he naulasivat samaisen kuninkaansa ristiin. Hänen kuninkuutensa oli tuottanut pettymyksen. Se olikin nöyrän palvelijan itsensä uhraavaa vaatimattomuutta, ei Rooman vallasta vapauttavaa miekanheiluttamista. Kristuksen uhrikuolema ja ylösnousemus puhuvat meille siitä, kuinka haluamme lapsellisina vaatia Jumalalta kymmenen hyvää ja sata kaunista, mutta loppujen lopuksi projisoimme vikamme häneen, viskaamme ulos ja tapamme.

Kuninkuus kirkastuu siinä, että Kristus voitti kuoleman. Siksi meillä on aihetta juhlaan. Meidän ei tarvitse peitellä vikojamme, voimme tunnustaa ne avoimesti: kyllä, jos olisin ollut siellä, olisin naulannut kuninkaani ristiin. Mutta hän kesti sen ja antoi anteeksi.


2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä tiivistyksestä.
    Kunpa tuo teksti ilmestyisi päivän lehdissä.
    Monet jäävät aivan tietämättömiksi, koska näistä asioista ei ole suotavaa puhua.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kiitoksista :) Paikallislehti Karjalaisessa oli hyvä teksti trulliperinteen sekoittumisesta kristilliseen perinteeseen. Kulttuurihistoriallisesta ja kansanperinteen näkökulmasta onkin aika mielenkiintoista, kuinka kristilliset asiat on ryyditetty kansanuskomuksilla. Nämähän tuppaavat sekoittumaan aina ihan omaksi iloiseksi sekamelskakseen. Taitaa olla aika väistämätöntä, ihmisluontoon ehka kuuluu se, että poimitaan mieleisiä jänniä juttuja sieltä täältä oman innostuksen mukaan.

    VastaaPoista

Jokainen kommentti on ilo :)