Sivut

sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Kortteja eri tilanteisiin (+ ohjeet)


Tässä kortti-ideoita vapaasti hyödynnettäväksi.


Joulukortti. Tarvitset kahta eri kartonkia (joista toinen voi olla itse korttipohja) sekä kuviollisen paperin kuuseksi. Lisäksi kimalleliimaa ja kuusenkoristeeksi yhtä ja toista. Itse käytin siirtokuvana pitsiä ja kuvioleikkurilla leikkaamiani osia.


Onnea uuteen kotiin tai joulukortti. Ota Marimekon mainoslehtinen käsittelyyn saksien kanssa ja ota parhaat palat talteen. Kankainen kuvateippi reunassa on tosi kiva. Taustalla aikakauslehdestä leikattua lehtitekstuuria. Mukavasti yhdistyy erilaiset pintamateriaalit. Etualan kana on rikkimenneestä hiuspinnistä.


Ristiäiskortti. Kuvioteippiä reunoilla, taustalla talteen otettu kuva vanhasta vuosikalenterista ja syvyysvaikutelman korostamiseksi etualan teemaan sopiva kiiltokuva.


Samaiselle kastettavalle tein lahjaksi pienen kollaasin. Sellaisenaan tällaista voisi käyttää myös pelkkänä korttina sellaselle henkilölle, joka osaa arvostaa vaivalla tehtyjä tervehdyksiä. Maalaa esim. akryyliväreillä väripohja kartongille. Piirrä erilliselle paperille kukat. Kortin / taulun saajasta piirretään muotokuva mustalla hiilellä. Valokohtiin valkeaa hiiltä ja tarvittaessa vaalean sävyistä akryyliväriä. Leikkaa ja liimaa kukat sommitelmallisesti hyviin kohtiin.


Vauvaonnittelu. Kortin kaksi höyhentä eivät meinaa erottua tässä valokuvassa, mutta siinä ne ovat oikealla alhaalla. Tässäkin erilaiset kiilto-ominaisuudet eri paperilaaduissa muodostavat elävän pinnan.


Neliön muotoinen kortti on mukava sommitella. Postimerkkiaiheet saa askarteluliikkeessä myytävistä suurista kartonkiarkeista. Taustan haikara on kirjaston poistomyynnistä löydetystä lastenkirjasta. Vinkki: katso aina poistokirja- ja kirjanvaihtohyllyt läpi ja jemmaa sieltä hyvin kuvitettuja opuksia. Jos varsinainen tarina on tylsä, ei kirjan leikkely tuota paljoakaan tuskaa. Sitä paitsi siihen paatuu ;)


Tässä vauvaonnittelu-kortissa täsmälleen sama logiikka kuin ylläolevassa.


Tämä mystissävyinen kortti sai hienoimman kuvansa vanhasta uskonnonkirjasta. Vahvistin kuvan vaikuttavuutta varjostamalla mustalla mustekynällä strategisia kohtia. Etualalla iso kiiltokuva. Taustalla kuvioteippiä yläreunassa ja muualla parhaita paloja vanhasta aikakauslehdestä ja seinäkalenterista. Sopisi mm. pääsiäistervehdykseksi tai ihan vain vanhoista asioista pitävälle.


Lastenkirjaa, kahta itse asiassa, on silputtu tähän korttiin. Kullanhohtoiset kukat tein kuvioleikkurilla ja keskiöt niihin kimalleliimalla. Taustan pioni on puutarhaesitteestä. Alla myös samaa ihanaa kuvioteippiä kuin niin monessa muussakin. Olen tähän teippimalliin ihan pöhkönä!


Puutarhaesitteestä napattu kuva ja kuvioteippi neliön muotoisessa kortissa ovat muhkea yhdistelmä värien sointuessa näin hyvin. Kirsikoiden punaista sävyä vahvistin osittain vahaliidulla. Se myös tuo hieman lisää vaihtelua kortin pintarakenteeseen: kuva keskellä ei nyt vain heijastele valoa, vaan liidulla piirretyt kohdat ovat mattamaiset.


Pikkumussukoiden ilmaisu on niin sydäntäsärkevän johdonmukainen tyylillisesti, että sitä voi hyödyntää missä vain. Huomioida kannattaa jo etukäteen, että tällaisen kortin teettäminen ja siinä avustaminen eivät suinkaan vähennä kortin tekemisestä koituvaa vaivaa... Kortin saajaa ilahduttaa pienet kuvatekstit. Taaperon visio esim. kengästä kun ei välttämättä avaudu meille "vanhuksille". Käytä vaikkapa vesivärejä ja mustekyniä. Toki tussitkin ovat hyvät. Puuvärien jälki tahtoo jäädä liian haaleaksi hennon käden otteessa.


Onnea uuteen kotiin. Tässä olen käyttänyt silputtua lastenkirjaa, matkailuesitettä, askartelukaupan kuviokartonkeja ja kimalleliimaa.


Tämän kortin tein maskuliinisesta johtoajatuksesta kiinni pitäen. Korteista meinaa helposti tulla tyylillisesti toistensa kopioita, jos esimerkiksi on juuri tullut ostaneeksi tietyntyylisiä askartelukartonkeja. Mutta kun tarvikekaappi alkaa tursuta pitkällä aikavälillä kerättyjä aarteita, on tyyliä helpompi varioida. Luovuus on rajana! Ja raha, jos liima loppuu. Muutoin materiaalia saa runsaasti tonkimalla kierrätysmateriaalia. Ja sehän vain lisää kortin arvoa.

2 kommenttia:

  1. Oi miten ihania kortteja ja paljon vinkkejä-kiitos.Samoin yllä taulusi on viehättävä.
    Kiva kun löysin blogiisi.

    VastaaPoista
  2. Kiva, kun tulit lukijaksi, RaijaAnnikki ! Piristävää :D

    VastaaPoista

Jokainen kommentti on ilo :)