Sivut

perjantai 20. maaliskuuta 2015

Päivänavaus Minna Canthin päivä ja tasa-arvon päivä 19.3.


Tässä päivänavaus vapaasti käytettäväksi. Jaan tämän siksi, että en itse löytänyt aiheeseen liittyviä valmiita tekstejä, joten tein sen itse. Muut hyötykööt! Mitäpä näitä pihtailemaan.Hyvää huomenta! Tänään on liputuspäivä, koska juhlimme Minna Canthin päivää. Hän on yksi tärkeimmistä suomalaisista kirjailijoista. Hän eli yli sata vuotta sitten. Nykyisin naiskirjailijoita on paljon, mutta Minna Canth oli omana aikanaan, 1800-luvun lopulla, todellinen ihmetyksen aihe ja jopa anarkistinen hahmo. Canth onnistui olemaan monien mielestä todella häiritsevä ja ärsyttävä henkilö, koska hän kirjoitti sellaisista ongelmista, joita ei haluttu huomata. Hän puolusti kiivaasti sekä naisten, lasten että köyhien oikeuksia. Tästä syystä hänen liputuspäivänään juhlimme myös tasa-arvoa. Edesauttoihan Minna Canth jos kuka tasa-arvoa koko elämänsä ajan.

Minna Canth kirjoitti paljon näytelmiä, ja jotkin niistä saivat ihmiset raivostumaan ja hämmentymään, koska ne paljastivat yhteiskunnan mätäpaiseet hävyttömän rehellisesti. Monet teistä saattavat esimerksi saada luettavakseen näytelmän Työmiehen vaimo vuodelta 1885. Se on yksi suomalaisen kirjallisuuden klassikoista.

Näytelmä kertoo karmean tarinan Ristosta ja Johannasta. Tarina alkaa siitä, että Johanna menee naimisiin Riston kanssa. Avioliiton ansiosta saakin aviomies oikeuden Johannan kovalla työllä ansaitsemaan omaisuuteen. Pahaksi onneksi Risto on vieläpä täysi juoppo, joka tuhlaa Johannan rahat viinaan. 

Johanna yrittää raataa entistä enemmän, jotta perheelle riittäisi syötävää. Hän ottaa vastaan ompelutöitä. Mutta sitten käy niin, että Risto varastaa viinanhimossaan kankaan, joka Johannalla on ommeltavana. Kangas on pahaksi onneksi rikkaan rouvan omaisuutta ja Risto ehtii juoda kankaasta saadut rahat. Ja kuinka ollakaan, se onkin Johanna, joka saa varkaudesta syyt niskoilleen. Johanna ei silti saa ympäristön mielestä arvostella miestään, koska pyhä avioliittolupaus sitoo häntä.

Näytelmässä Johanna lopulta kuolee - liian nuorena. Asetelma on hyvin tyypillinen realismin aikakauden taiteelle, joka ei suostunut kaunistelemaan todellisuutta.

Tämä Työmiehen vaimo -näytelmä tuo esiin sen, kuinka lupaukset sitovat vain naista ja että naisten keskinäinen myötätunto on lähes olematonta. Loppujen lopuksi syyllinen ei ole edes löperö ja nautinnonhaluinen Risto, vaan yhteiskunnan järjestelmä, joka antaa tällaisten ristojen toteuttaa alkeellisia halujaan.

Taide ja kirjallisuus ovat aina vaikuttaneet voimakkaasti yhteiskuntaan, politiikkaan ja ihmisten mielipiteisiin. Se voi tarvittaessa jopa ärsyttää, jopa niin paljon, että taiteilija joutuu oikeuden eteen. Suomessa tasa-arvo on jo melko hyvällä mallilla, ei vähiten Minna Cathin ansiosta. Muualla maailmassa on edelleen paikkoja, joissa esimerkiksi vaimo on miehen omaisuutta, köyhät kuolevat nälkään ja ihmisiä myydään orjiksi. Suomessa tilanne on toinen. 

Minna Canthia ei tekstiensä vuoksi laitettu vankilaan tai kivitetty kuoliaaksi, kuten jossakin päin maailmaa olisi saatettu tehdä. Mutta hän kuitenkin kuoli jo 53-vuotiaana, varmasti ainakin osittain raskaan henkisen työn takia. Joka tapauksessa hänen ja monen muun vaikuttajan ansiosta saamme asua tasa-arvoisessa Suomessa ja liputamme tänään sen ja Minna Canthin kunniaksi.


2 kommenttia:

  1. Onko näin? "Tämä Työmiehen vaimo -näytelmä tuo esiin sen, kuinka lupaukset sitovat vain naista..." Sittenhän minä voin alkaa miehenä elämään miten sattuu.?

    VastaaPoista
  2. Ainakin näin, mikäli elät vielä 1800-luvulla.

    VastaaPoista

Jokainen kommentti on ilo :)