Sivut

torstai 6. elokuuta 2015

Lapsuusmuisto kollaasiksi muotoiltunaOn olemassa toinen kieli, toinen kommunikaation muoto: yhteys tunteiden ja kuvien avulla. Sellaisessa kontaktissa ihmisten erillisyys häviää, rajat tuhotaan. Tahto, tunne, emootiot ovat se, mikä poistaa esteet ihmisten väliltä, kun he ennen olivat peilin lasien eri puolella, ovien eri puolilla.
                                                                                             - Andrei Tarkovski
Minulla oli valkoinen lempimekko, jossa oli lemmikin kuvia ja pieni olkalaukku. Istuin sievästi lämpimillä puuportailla sieväksi laitettuna, koska olin tullut kutsuille isoukin luo Joensuun Länsikadulle. 
 Kollaasi on tehty liimaamalla vanhoihin ikkunanpokiin, jotka eräs ihana ihminen (Länsikadulla asuva!!!) lahjoitti minulle heinäkuussa. Teos on komiulotteinen noin kolmessa tasossa.


Teoksen koko vastaa noin A3-paperia. Materiaaleina käytin lyijykynäpiirrosta, tusseja, akvarelleja, syväpainettua grafiikkaa (kliiviat) sekä tekstielementtejä ikivanhasta äidinkielen oppikirjasta (portaat) sekä Uudesta Testamentista (muutamia sanoja taustalla).
 Olen piirtänyt omakuvani vanhan perhealbumikuvan pohjalta. Kuva lienee äiti-vainaan ottama. On mielenkiintoista pohtia valokuvan ja todellisuuden suhdetta niin ylipäänsäkin kuin oman elämänkaaren dokumentoinninkin kannalta. Kuka katsoo ja ketä? Kenellä on valta? Jos se olikin 80-luvulla kameran takana kyykkivällä äidillä, nyt minulla itselläni on aikuisen ymmärrys ja taito jäsentää identiteettini sekä suhteessa menneeseen ja nykyiseen, rakentaa minuuttani kyseenalaistamalla se tapa, jolla minua on katsottu ja kuvattu.
Valokuvista on käytetty ikkunan ja peilin metaforaa. Valokuvat heijastavat paitsi tekijänsä, myös katsojansa mieltä. Toisaalta valokuvat ovat ikkunoita valokuvan kuvaamaan maailmaan.
                                                                                                         - Ulla HalkolaTaulu tulee nähtäville Täällä-näyttelyyni Joensuun Taitokortteliin ajalle 17.8. - 30.10.2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on ilo :)